Fridykning

Fridykning kan vara allt ifrån att man snorklar runt en sommardag i favoritbadsjön, till att man tävlar på extrema djup eller simmar otroliga längder under vattnet.

Gemensamt är att man oftast använder väldigt lite utrustning, och att man håller andan när man dyker.
Normalt använder man mask, snorkel och ett par fenor. Om det är kallt i vattnet kompletterar man med en våtdräkt, och kan då dyka utomhus från tidig vår till sen höst.

Tanken på att hålla andan kan för en del vara lite skrämmande, men det är en förmåga som vi är födda med och som kan tränas upp relativt snabbt.

Under terminerna tränar vi i bassäng, och då är det mycket fokus på säkerhet och på att dyka allt längre och längre, så att vi under sommaren kan dyka i havet och se allt vad havet har att erbjuda.
Vi gör både en hel del vrakdyk, och dyk för att titta på växt- och djurlivet under ytan.

Fridykning är ett utmärkt för att närma sig denna faschinerande sport som dykning är.
För samma pengar som några par fotbollsskor, eller löparskor, får man en utrustning som fungerar bra i många år framöver.
Vissa går vidare och tar ett dykcert för apparatdykning, medans andra håller på med fridykning livet ut. Det finns inget som säger att man måste göra det ena eller det andra, det går bra att kombinera båda dyksätten.
För den som vill tävla finns alla möjligheter att tävla i olika grenar upp till VM-nivå, och för den som reser till varmare länder är det ett utmärkt sätt att se korallrev och annat spännande utomlands.